Kedves leendő ügyfelem!!

Örülök, hogy itt látlak, mert ez azt jelenti, hogy kitöltötted a karácsonyi rejtvényünket. Kicsit lejjebb találod a megoldást is, ám előbb még hadd mutassak két dolgot:

Először is a személyes karácsonyi videómat –
egyenesen a konyhámból:

Másodsorban pedig a 3 meglepetést,
amit ígértem

Tudom, karácsonyig még millió az intéznivalód, ezért hadd segítsek be a készülődésbe: Fogadd szeretettel az ünnepi menüt, amit én már lefőztem és leellenőriztem neked – a családom jelenti: mindenki túlélte a kóstolót és még repetát is kértek!

És mivel már úgyis teljesen nemzetközi hangulatba jöttünk, egy 3 fogásos világszínvonalú lakománál nem adjuk alább:

 

1. pazar hal-előétellel Norvégiából,

2. tüzes gurmé-főfogással Dél-Amerikából

3. és egy olyan desszerttel Ausztráliából, amitől szabályosan elolvadsz

 

Vidd világkörüli útra az ízlelőbimbóidat – de az egész utazós-stressz nélkül kényelmesen az otthonod melegéből.

Sózott lazac

Ez a skandináv specialitás csodás karácsonyi előételnek! A mennyei borókás, lime-héjas, gines pác igazi ünnepi fényponttá bolondítja a lazacot – mustárhabbal tálalva eszméletlen!

Elkészítési idő: 25 perc
Várakozási idő: 1440 perc
Nehézség: nagyon könnyű
Hozzávalók 12 személyre:

  • 750 g friss bőrös lazacfilé
  • 3 csokor kapor
  • 1 TK borók
  • 2 TK borsmag
  • 1 db lime
  • 50 g tengeri só
  • 100 g cukor
  • 5 EK gin
  • 150 g tejföl
  • 1 TK csípős mustár
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A lazacfilét hideg vízzel lemossuk, szárazra töröljük és a szálkáktól megszabadítjuk. Átlósan elfelezzük.

  2. A páchoz megmossuk a kaprot, lerázzuk róla a vizet és felaprítjuk. A borókát és a borsmagokat nagyjából összetörjük. A lime-ot forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, a héját lereszeljük. A ginnel bekeverjük a kaprot, borókát, borsot, lime-héjat, sózzuk és cukrozzuk.

  3. Kibélelünk egy lapos tálat (kicsit nagyobbat, mint a fél lazac) fóliával és a halat a bőrével lefelé beletesszük. A pácot eloszlatjuk a húsos oldalán a filének, majd a másik fél lazacot a bőrével felfelé ráfektetjük.

  4. A halat alaposan betekerjük a fóliába. Tegyünk egy vágódeszkát a tálra és konzervdobozokat rá nehezéknek – 2 napig míg pácolódni hagyjuk a hűtőben. 2-3 alkalommal átfordítjuk.

  5. Kicsomagoljuk a fóliából a lazacot, a fölösleges pácot eltávolítjuk. Egy éles késsel ferdén vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a tejfölt a csípős mustárral, sóval, borssal ízesítjük. A Gravlax-ot mustárkrémmel, ízlés szerint kenyérchips-szel és zsázsával tálaljuk.

 

Tápérték: 180 kcal / fő

Marharagu csokoládészósszal

Dél-Amerikai élvezet: a fennséges chilis étcsokoládéban hempergő marha egzotikus karácsonyt ígér – rendezkedj be sziesztára a lakoma után, mert nem lehet abbahagyni, olyan jó!

Elkészítési idő: 75 perc
Nehézség: nagyon könnyű

Hozzávalók 4 személyre:

  • 750 g marhahús
  • bors
  • édes nemespaprika
  • 2 kis fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 80 g Feketeerdő sonka hajszálvékonyra szeletelve
  • 4 EK olaj
  • 2 EK sürített paradicsom
  • 300 ml száraz vörösbor
  • 200 ml zöldség- vagy marhahúsleves (instant)
  • 100 g habtejszín
  • 60 g minőségi étcsokoládé (min. 70%)
  • 250 g szélesmetélt
  • 1 db chili paprika
  • 1 TK étkezési keményítő
  • 2 csipet fahéj
  • oregano a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A húst megmossuk, szárazra töröljük, felkockázzuk (kb. 2,5-3 cm) és egy tálba tesszük. Sóval, borssal, paprikával ízesítjük és elegyítjük. Megpucoljuk a fokhagymát és hagymát, majd apróra vágjuk.

  2. A sonkát 4 szelet kivételével 1×1 centis négyzetekre aprítjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, a marhahúst és a sonkát 3-4 percig megforgatva pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, a sürített paradicsomot és fokhagymát, hogy együtt süljenek.

  3. Amint a hús levet enged, hozzáadjuk a vörösbort és a levest, hagyjuk felforrni, majd közepes lángon fedő alatt kb. 45 percig pároljuk. Közben a tejszínt felmelegítjük, a csokoládét apróra daraboljuk és megolvasztjuk a tejszínben.

  4. A chili paprikát felvágjuk, kimagozzuk és csíkokra vágjuk. Egy nagy serpenyőt 1 evőkanál olajjal kikenünk és a 4 egész szelet sonkát elfektetjük benne, egy edényt nehezéknek használva 10-15 percig alacsony lángon finoman sütjük, majd szalvétán lecsöpögtetjük.

  5. A tésztát sós vízben megfőzzük. Az étkezési keményítőt egy kis hideg vízzel elkeverjük. A folyékony tejszín-étcsokoládé keveréket a chilivel, fahéjjal hozzáadjuk a marharaguhoz, hozzáadjuk a keményítőt és még 5 percet hagyjuk lassú tűzön főni/sülni??.

  6. A tésztát a marharaguval előmelegített tányérokon sonkachip-szel és oragánóval tálaljuk.

    Tápérték: 770 kcal / fő

Melting moments

Egyenesen Ausztráliából: vajas-gyümölcsös desszert szendvics formátumban, ami ízbombaként olvad szét a szádban!

Elkészítési idő: 15 perc
Várakozási idő: 105 perc
Nehézség: nagyon könnyű

Hozzávalók 25 db sütihez:

  • 200 g porcukor
  • 250 g puha vaj
  • 3 Butter-Vanille aroma
  • 250 g liszt
  • 75 g étkezési keményítő
  • 1 maracuja

Elkészítés:

  1. A porcukrot átszitáljuk. 170 g vajat, a vaníliaaromát és 80 g porcukrot kézi habverővel krémesre keverjük.

  2. A lisztet és a keményítőt összekeverjük és bedolgozzuk a krémbe. A tésztát fóliába csavarjuk és kb 1 órára hidegre tesszük.

  3. A töltelékhez 80 g krémesre keverünk a botmixerrel és 120 g porcukrot adunk hozzá.

  4. Felvágjuk a maracuját, a belsejét kikanalazzuk és bekeverjük a vajjal. Hűtőbe tesszük.

  5. A tésztából 5 centi átmérőjű roládot formázunk és kb. 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztaroládot fél centi vastag szeletekre vágjuk és sütőfóliával kibélelt tepsikbe tesszük. Egy lisztes villával lapogassuk le a tésztakarikákat.

  6. A tepsiket egymás után tegyük az előmelegített sütőbe (elektromos sütő: 175 °C/légkeveréses: 150 °C/gáz: 2-es fokozat) kb. 10 percre. Hagyjuk fél órát hűlni a kekszeket.

  7. 2 teáskanálnyi tölteléket tegyünk a keksz aljára és nyomjunk rá egy másik kekszet – és kész!

Tápérték: 150 kcal / darab

Most pedig lesd meg a karácsonyi rejtvényünk megoldását:

  1. A seprűeldugó ország Norvégia.
  2. A Krampuszt a sógoréktól örököltük Ausztriából.

  3. Ahol a télapó jön karácsonykor, és csak pár szem keksszel és tejjel kenyerezik le, az bizony az USA.

  4. A rohadt krumplit aranyosan Izlandon rejtik a csizmába.

  5. Walesben divat lókoponyával ordibálni a 18+-os verseket (ezen még most is rázom a fejem).

  6. A görkorolyás népség Venezuelában vonul az utcákon szenteste.

  7. Gyertyát pedig Görögországban tesznek ki az ablakba.

  8. Ausztráliában divat Eukaliptuszággal díszíteni ilyenkor.

  9. A legnehezebb dolguk valószínűleg az ukrán családanyáknak van, mert nekik kell 12 fogást lefőzniük karácsonyra.

  10. Az epres piskóta és a grillcsirke (bizarr kombó) pedig Japánban divat december 24-én.

Te hányat találtál el?

Boldog Karácsonyt kíván a Tehetségrendszer csapata!